utorok 13. apríla 2010

Az sokujuco genialny uryvok z poviedky...

...Trpaslik a jeho gulicka letiaca k mesiacu od CO SE-HUI
Co je to nasili? To nejsou jen kulky nebo obusky a pesti policajtu. Ignorovat fakt, ze nekde na periferii naseho mesta hladoveji male deti, to je taky nasili.
Zeme, v niz uz neexistuji lide, kteri si dovoli mit odlisny nazor, se nachazi v krizi. Kdopak by chtel udrzet poradek pomoci nasili?
Axel Oxanstierna, svedsky kancelar v 17. stoleti, rekl svemu synovi: "Chlapce, vis jak nerozumne je tento svet spravovan?" Od Oxenstiernovych dob se situace nijak zvlast nezlepsila.
Jestlize vudci ziji v blahobytu, zapominaji na lidske utrpeni. A tak kdyz mluvi o "obeti", cisi z toho jen farizejstvi. Myslim, ze vykoristovani a barbarstvimi minulych epoch bylo naopak bezelstnejsi.
Cozpak lide pysnici se vzdelanim, kteri roni slzy pri cetbe Hamleta nebo poslechu Mozartovy hudby, nemaji ochromenou schopnost, anebo uz dokonce uplne ztratili schopnost uronit slzu nad lidskou beznadeji, v niz ziji jejich blizni?
Staleti a generace mijely, aniz jsme z toho meli nejaky uzitek. Protoze jsme byli od sveta izolovani, nemohli jsme mu nicim prispet, nic ho naucit. Ani jsme se nemohli nicim podilet na mysleni lidstva. Z ideji druhych se nam dostalo jen trochu lziveho pozlatka a nepotrebnych a nepodstatnych cingrlatek. Vladnout znamena poskytovat lidem praci, vnest medzi ne civilizaci a kulturu a nedopustit, aby se potaceli na puste periferii ziti bez cile, opusteni...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára