pondelok 20. novembra 2006

Povod ceskych nazvov mesiacov

Tak odvcera uz poznam 3 ceske nazvy mesiacov. Vdaka adminovi bloguje.cz :) Objasnil mi to v celkom zaujimavej diskusii pod jednym celkom zaujimavym clankom tu.
Dovtedy som poznal len kveten - to je take celkom logicke pre mna. Odvcera uz ale poznam aj dalsie dva logicke zari a rijen. Takze uz spolahlivo rozoznam 3! (zvysnych 9 si budem aj nadalej musiet pozerat na mojej pomocke tu.)

5 komentárov:

  1. ale tak logicky je ich viac ne? sak leden ako led- teda lad to je januar a ten viem vzdy lebo vtedy som sa narodila, kveten, akoze kvet- maj ked setko kvitne, listopad- september-pada listie nie... sak aj to ma logiku a cervenec cerven... tak aj my mame dva podobne mesiace jun jul :) a ostatne neviem.. .naco :):P

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ale lad byva aj inokedy nez v januari a listie takisto pada aj inokedy nez v septembri...neviem to sa mi nezda moc logicke :) Ale cervenec cerven - jun jul je dobra finta takze uz poznam 5 ceskych nazvov, co uz je celkom slusne...dik :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ale sak listopad.. septemebr, je mesiac ked zacina opadavat listie, si nedaval pozor na prvom stupni vtedy sa take poucne veci ucili :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. podla mna padaju listy furt :) ale ked to teda ty hovoris + mam vtedy aj narodeniny tak si to mozno teda ten listopad zapametam

    OdpovedaťOdstrániť
  5. V té diskuzi je několik nesprávných informací - české názvy měsíců ( a stejně tak polské, ukrajinské, běloruské, chorvatské, srbské, starobulharské a staroruské) pocházejí z velmi dávné doby a mají základ v praslovanštině. Takže jediné, co obrozenci v tomto případě změnili, je název května, který byl dříve v lidovém názvosloví tráven či trnopuk a odborně máj. Název květen vymyslel Jungmann, když překládal nějakou báseň z francouzštiny do češtiny a potřeboval tam zdůraznit motiv květů. Potom se to ujalo i v jazyce.
    Mimochodem \"prosinec\" není od prasat, ale od praslov. \"prosinati\" - svítat, protože v prosinci se již prodlužuje den. Moc by mě zajímalo, jaký etymologický slovník použil autor tohoto výroku (v oné diskuzi), protože v každém, který jsem měla dosud v rukou, psali úplně jiné informace...

    OdpovedaťOdstrániť