štvrtok 7. júna 2007

Zeleny caj a nieco sladke

Dlho som neprispel do fotoblogu tak som si povedal ze spravim zeleny caj, nieco sladke na zahryznutie k tomu a napravim to...

Trosku som sa hrajkal s tymi kvapkami...ked oni su take neodolatelne :) Nechal som sa uniest, v caji sa potom uvolnilo trosicku viac alkaloidov ako sa malo a bol menej lahodny a viac horky ale snad to stalo za to.

A co k zelenemu caju? Na zaklade mojho dlhorocneho vyskumu mozem odporucit hocico sladke...konkretne na tomto pestrofarebnom a pestrovonavom tanieri je na nejakom sladkom kakaovom chlebe maslo, nutela, med, jahodovy lekvar, waldfrucht (lesna zmes) lekvar :)


9 komentárov:

  1. Jeéé,ten čaj je pěěěěknéééj...;PP

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ty zákusky jsou k tomu zelenému čaji moc \"evropské\" :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to s tebou suhlasim...nejake tipy na menej evropske jedlo k zelenemu caju? :)
    Ja som kedysi aj hladal ze co k zelenemu caju jedia a zistil som ze nic special resp. oni ten caj piju ku vsetkemu cely den...
    Akekolvek tipy na zakusovadlo k zelenemu caju velmi rad uvitam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Králem ( královnou ) pochoutek k čaji bývá označována chalva, která má svůj původ na Balkáně. Hodí se k jakémukoli čaji. Většinou se jedná o ..měkkou hmotu ze sezamových, nebo slunečnicových semínek, sypanou skořicí. ( na netu bude asi receptů dost) může být třeba vanilková,
    čokoládová,pistáciová,nebo jiná, dle fantazie a chuti..

    K čaji také dobře jde pita: rozšlehaný tvaroh, podle chuti osladíš, přidáš rozinky a nakrájený banán. Samotnou pitu je dobré nejdříve trochu nahřát - (recept na Balkánskou slanou pitu, kdyby si ji chtěl někdo udělat doma dle svého je zde http://dadala.hyperlinx.cz/slamo/slamor0033.html )

    ale ptal jsi se na tip přímo k čaji zelemému: v japonsku k zelenému čaji podávají( při čajovém obřadu, \" malé sladkosti\" směs těsta, bylinek a dobrůtek\" každý čajmen si je vyrábí dle svého s ohledem k náladě i tématu v jakém má setkání probíhat, sám .-)- já bych klidně doporučil i sýrové pečivo ( na slano i na sladko) obohacené kořením na mnoho způsobu, ale to co jsi vytvořil ty, bych si dal klidně také - .-) mňamky můžu :)

    jinak, ta fotka s čajem se ti opravdu povedla, když je čaj kvalitní a dobře připravován, slíván do poslední kapky- tak tvoří na hladině takové kuličky,( to už je potom neodolatelná pozvánka - známka kvality čaje i chvíle, ale koukám jsem se o tom čaji nějak rozepsal :) nj. čaj má mnoho podob a kouzel, stále mi baví - teď momentálně přímo přede mnou vynikající oolong tísíc let stará odrůda \"TIE GUAN YIN – Bohyně milosrdenství\", ale liptonek s citronem, cukrem a bábovkou od babičky má také své kouzlo :)

    zdraví mir

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dik moc za prispevok, chalvu si urcite pripravim. No a \"male sladkosti\" asi sa budem muset stat čajmenom tiez a vymyslet nieco s korenim a bylinkami, uvidim. Btw odkial su tvoje znalosti? Knihy alebo si aj bol v azii? Keby si mal nejaky dobry tip na knihu tak by som si aj precital celkom rad.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. bezva, tak to mám radost, že jsem aspoň trochu potěšil,..- koukám, ( podle nového příspěvku) že už jsi chalvu zkusil, ( vypadají ty kuličky hezky i lákavě) tož doufám, že chutná

    jinak v asii jsem byl zatím 2x, na rozcestí Tibetu, Nepalu, Indie - od Himalaje, přes pouště k oceanu- bylo to super,( 1000 zážitků) ale čaj ( pravý čaj si tam moc nedáš) v indii když řekneš čaj, tak dostaneš to co tam pijí všichni: masalu - tj. černý čaj, ke kterému se dá směs koření( masala) - tu si dělají většinou samy ( v horách preferují \"prohřívací\"koření v nížinách ochlazovací , to lehce povaří, přidají mléko, nechají párkrát vzkypět - osladí .. a máš \" bílý indický čaj\"

    od těch dob co jsem u přátel ze Spolku milců čaje ( bývalá Společnost pro veselejší současnost .-) na čajovém konzulátě vypil svůj první opravdický vynikající čaj Long-Jing jsem se o čaj, filozofii i kulturu s ním spojenou začal zajímat víc - studoval jsem japonské čaj mistry 16 stol. atd. ; už pár zim přešlo od těch časů, kdy jsem k radosti vybudoval pár čajoven a jako příležitostný potulný čajmen občas čajem oblažoval účastníky festivalů nebo společnost rautovou, zájmů mám mnoho, ale oslovení čajem zůstává, čaj mám rád - je to dobrý kamarád :)

    z knížek bych doporučil: Všechny čaje číny ( Chow & Kramerová); Kniha o Čaji ( Kazuko Okakura) a Cesta čaje - Mysl čaje ( Sen Sóšicu XV) .. -super knížka je Příběh čaje od Zděnka Thomy( velká kniha nádherných fotek + vše o čaji http://caj.thoma.cz/ ) ..

    tož přeji ať čaj i pochoutky k němu chutnají a život ať mile hezky plyne..

    mir

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hej chalva chutila, dik :)
    Na masalu sa chystam aj ja uz dlhsie ale klasicky ako vsetko to odkladam stale...a bojim sa tam tej skorice, lebo skoricu neznesium.
    Dik za tipy na knihy, nejake som uz aj nasiel v kniznici - vrhnem sa na to!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. super, jinak masalu si snadno ( ty to znáš) vyrobíš sám - je to směs různého koření ( pro zahřátí dávají v indii v horách víc hřebíček, zázvor atd. pro \"ochlazení\" dávají v nížinách víc kardamon - hřebíček atd. minimálně, chili nebo kayan.pepř.( trochu) dávají všichni. Milci dávají navíc do té \"své\" i pomerančovou kůru ( s tím se v indii člověk nepotká), ale je to v zdejších krajích oblíbená chuť..

    ta možnost vytvořit si svojí originální směs, se mi líbí nejvíce ( a skorici muzes v poho vypustit :) .. z toho co se tady prodává má nejblíže k té indické masala od Govindy - Dáta masala ..

    tož ať se povede a chutná tobě i všem obdarovaným
    ________
    ( sme to ale probrali .-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Hm no to ma nikdy nenapadlo ze by to slo urobit aj doma...neni to zly napad :) Urcite skusim, len mozno najprv vyskusam original, ved to stoji par korun, aby som potom vedel ci som sa priblizil aspon alebo som to spravil este lepsie/horsie...

    OdpovedaťOdstrániť