štvrtok 23. augusta 2007

Den desiaty

16. augusta 2007 K lanovke sme dosli hodinu pred otvorenim co sa ukazalo ako dobry napad. Neboli sme prvi a zachvilu uz boli brutalne rady. Cesta hore 25H + 10H bagaz, dole to iste. Nie malo ale bolo to ozaj nadherne, vyhlady zhora boli krasne. Sla tam aj cesta, marsutkou to zevraj stalo len 20H. Taxikom vela, taxiky treba ignorovat...

Samo a Peto chceli hore prespat, ja som sa bal zimy a vlhka. Stretli sme ruskeho profesora prava. Hovoril nam o Balaklave kde spal v stane a kde je muzeum podmorskej havete (?), Sevastopoli kde su ruske lode aj ponorka neviditelna radarom, Bakčisaraji ktory sa oplati prejst... Bakčisaraj a Sevastopol sme sme mali v plane aj my tak sme sa rozhodli ze pojdeme kuknut aj Balaklavu.
Cesta dole lanovkou nebola jednoducha, bolo tam tolko ludi ze sme mysleli ze budeme cakat v rade tak 2-3 hodiny. Nakoniec sa to celkom rychlo pohlo – ludi davali do kabin snad po 30.

Sli sme do Alupky – cestou sme videli zatial snad najpremrstenejsie ceny : 8H za mineralku ktora bola inde za 2-3H. Alupka je brutal turisticke mestecko, videli sme ale aj nejaku pamiatku...inac stanky, obchody, plaze. Listok resp. asi ani spoj do Balaklavy nebol, tak sme kupili do Sevastopola. Mali sme cas do odjazdu nejake 2 hodinky tak sme sli pohladat nejaku plaz. Nasli sme celkom fajn asi 5 minut cesty...azurovy zaliv. Celkom prazdne, pekny vyhlad z mora na hory, super voda. Kupil som klasicky 1L pivo za nejake 3,6H a mineralku za 2,5H...teta mi nemala vydat drobne tak mi dala 3in1 kavu, nejaku americku (dost dobra bola). Vydavanie tovarov namiesto drobakov je tu bezne ale vacsinou davaju cukriky. Kupil som este nanuk za 2,5H...vyberal som podla obalu...na obale vyzeral lepsi ako v skutocnosti...bola to obycajna jahodovo-ceresnova dren poliata cokoladou...ale fajn.
Listok do Sevastopolu stal uff...cca...18-20H? Cesta bola pekna, vyhlad na more a hory...akurat batohy nam kazali dat do kufra, ktory bol vzadu...a sofer sa tvaril ako keby sa u nich nekradlo...toto mi vadi aj na slovensku, nieto este na ukrajine...sadli sme si teda dozadu a davali pozor.

V Sevastopole sme najprv sli pozriet ako sa dostat do Bakčisaraja, nasli sme elektricku. Elektricky su vlastne normalne vlaky akurat su tam drevene sedacky...chodia na taketo primestske trate.
Potom sme sli kuknut pristav. Vela ruskych lodi, nejake ponorky. Celkom pekne a nebolo to daleko. Nevedeli sme moc kam dalej tak sme sli na stanicu najst babusku. Prva chcela 150H...nieco trepala ale vacsinou tak ze sme nerozumeli...druha chcela prezmenu 150 pricom bola odpudiva s krivymi zlatymi zubami a pocernejsia. Prisla tretia a ked pocula ze zjednavame za menej ponukla 100...myslim ze by sa dalo aj za menej ale Samo to hned dojednal. Bola to taka mladsia „babuska“ asi okolo 40 rokov. Sli sme kusok marsutkou za 1H, potom pesi do centra asi tak 10 minut max. Dom aj stvrt sa mne osobne javili nie prilis lakavo ale teta vyzerala mila.

V byte okrem nasej izby boli k dispozicii kuchyna, vana, WC...blizko obchod. Snad to bude ok. Spravili sme polievky, ja aj kavu. Prisla tetuskina dcera a doniesla ciste obliecky na postel. Borci kupili vodku, tri piva, fantu, dve konzervy sprotov a chlieb – za 48H. Zda sa mi to celkom dost. Vychlomtali sme vodku, v noci sme este dali mnam-mnam sliziky...cinske polievky od Sama.


- Den deviaty - Obsah - Den jedenasty
- Galeria

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára