štvrtok 23. augusta 2007

Zaver

Zhrnutie vyletu na krym. Takze co som za 100 eur, 30 dolarov, nejakych 700 slovenskych korun a vela jedla od rodicov za 2 tyzdne presiel.
Vacsinu vidno na mapach.

Videl som :
Chop, Lvov, Odessu, Simferopol, Yaltu, Aluštu, Alupku, Malij Majak, Rjibače, Kanatnu Dorogu, Aj Pjetri, Sevastopol, Bakcisaraj, Monastir, Uzgorod.

Videli sme viac menej vsetko co sme chceli, az na Chersones a zabudli sme na Sudak. Ale aj tak spokojnost, za malo penazi vela muziky...paradny vylet, vela zazitkov.

Nejake info alebo rady :
- Nezabudnite si posunut cas na kyjevsky!
- Zistite si situaciu na hranicnych priechodoch aby ste sa neosrali ako my.
- Neodporucam ist v auguste, je to top sezona vsade neskutocne vela turistov, vsetko preplnene.
- Krym neni ziadna vyludnena ukrajina ale jedna velka ulicka prepchata turistami. Nejake opustene plaze ako som cakal sme nenasli :(
- Ceny su sice male ale v turistickych centrach byvaju dost prehnane, neraz aj vacsie ako na slovensku...treba trochu hladat ked nechcete zbytocne minat peniaze.
- Cigarety a alkohol su ale lacne asi vsade, hlavne obchody s alkoholom su krasne, velkolepe a vonave...krasne sa tam stoji a pozera na tu nadheru.
- Vlaky, to je dolezite - neberte vazne nic co vam povedia. Ked vam pri jednej pokladni povedia ze listky nie su - chodte k druhej. Potom zas k tej prvej jednoducho skusajte! To ze vam na informaciach povedia ze vlak nejde vobec nic neznamena, to ze vam pri pokladni povedia ze listky nie su takisto nic neznamena. Treba sa rozdelit do viacerych pokladni a skusat, skusat.
- Snad to tu necita uplny blbec ale preistotu, ked vam niekto bude ponukat pri stanici listky tak ho poslte prec. Ked vas nejaky armenec bude pozyvat na vodku, alebo prostitutky poslite ho prec. Doklady, prachy, dolezite veci si strazte - hlavne na verejnych priestranstvach, v trolejbusoch...pri nejakych incidentoch napr. niekto odpadne a okolo dav ludi hned alebo pri ohnostroji...na ukrajine je vela podvodnikov a vreckarov tak pouzivajte mozog a nemali by ste mat problem!
- Ked ste slabsia natura alebo dama alebo cestujete s detmi, mali by ste sa asi vyhybat obščijnemu typu vozna.
- Pri kupovani listkov sa nam raz stalo ze teta v kase nevedela precitat nase mena v latinke a museli sme jej ich napisat v azbuke (+ raz sme museli mena hlaskovat). Sice tomu neverim a myslim si ze slo o cistu buzeraciu ale...aj tak by asi nebolo od veci ked nepoznate azbuku napisat si mena v azbuke a mat ich pre taketo pripady po ruke...

K vlakom - zazili sme tri typy voznov : obščijnyj, kupenyj, plackartnyj.
Kupenyj - kupe, 4 lozka, zavrete dverami takze sukromie. Asi najdrahsi listok.
Plackartnyj - spaci vozen, na jednej strane 4 lozka potom ulicka a este dve lozka zboku.
Obščijnyj - takisto ako plackartnyj az na to ze neplati 1 clovek=1 lozko ale 1 lozko = 3 az nekonecno ludi. Kedze je to najlacnejsi typ, cestuje tam ozaj "spodina" vela ludi je opitych, niekedy agresivnych. Musite sa bit o miesto na sedenie, miesto na spanie asi nenajdete.

Vo vsetkych vlakoch je samovar - horuca voda zdarma takze si vezmite caje, kavy, polievky...je to fajn. Byvaju aj nabijacky, chcel som ju pouzit raz ale sprievodca si vypital 5H takze to bol prvy a posledny pokus. Fajciari mozu dosyta fetovat v priestore medzi koncom vozna a zachodom, su tam take male fajciarne. Vo vlakoch u sprievodcu sa daju kupit mineralky, pivo, nejake obcerstvenie...samozrejme mierne predrazene. V restauracnom vozni to iste.

Toto su listky, prvy na vlak druhe su z elektricky. Elektricka je vlastne vlak akurat su tam drevene stolicky a jazdia na kratsie primestske trate.

Listky sa vydavaju na doklad, v nasom pripade na pas. Pri nastupe to moze sprievodca aj kontrolovat. Vacsinou vam listok pri/po nastupe vezme a (ne)vrati pred vystupom. Pred vasou zastavkou vas upozorni, zobudi pokial samozrejme nejdete az na konecnu.

Co ma este napada, na ukrajine je sice vselikde pitna voda ale neodporuca sa pit...radsej kupujte balenu mineralnu, niekde som cital ze balena nemineralna je to iste ako pitna voda z vodovodu. Tazko povedat co je na tom pravdy.

Hygiena - maso by som tam moc nekupoval, take ze mraziace boxy som nevidel - maso normalne na slnku na stole vylozene. Takisto majoneza v stankoch...v teple len tak polozena. Ale vzdy som zabudol upozornit ze ju nechcem takze som ju jedol viac krat a zijem takze...urobte ako uznate za vhodne.



Ubytko - s tym sme moc skusenosti nemali, akurat raz u babusky. Babusky su fajn, len treba zjednavat a vyckat si na taku ktora sa napr. ponahla alebo uz caka dlho alebo tak...treba sa spytat ako daleko to je aby ste nesli niekam doprdele daleko.

Mladez - ukrajinska mladez ma vlastny, svojsky styl. Zdal sa nam taky ako u nas maju skor homosexuali...obtiahnute nohavice, obtiahnute tricko s nejakym vzorom...topanocky...
Ficia zlate zuby a neostrihane vlasy vzadu na hlave. Kazdy ma zigulak :)

Pivo - vsetci piju pivo. Kazdy druhy clovek na ulici ma v ruke flasku piva, ktore je lacnejsie ako ostatne (nealkoholicke) napoje. Dost sa nam tato moda pozdavala a snazili sme sa zapadnut.

More - fantasticke, mne osobne strasne vyhovovalo ze nebolo ani teple ani studene ale proste uplne idealne :) Cistota ako kde, podmorsky zivot ako kde...niekde nuda - niekde som videl pekne skaly, utesy, nejake podmorske rastliny a vela ryb.

Nakupovanie - magazin je obchod, ked chcete potraviny kukajte magazin produktovi...ale niekedy to byva oznacene iba magazin. Ked sme tam nabehli a zvyknuti na samoobsluhu zacali brat tovar tetusky predavacky boli dost v soku a napominali nas. Funguje to tam tak ze pekne poviete co si prosite a dostanete to...nechytajte sa teda veci ale vypytajte si ich. Ina situacia je samozrejme v supermarketoch kde to funguje normalne ako u nas.

Verka Serduchka - vitaz alebo vitazka eurovizie je skutocne popularna a casto sa hrava...vzdy nam to na ulici zlepsilo naladu ked sme to zaculi. Gigahit! :)
http://www.youtube.com/watch?v=awVHDMDAu0A

Vratili by sme sa tam? Ano urcite, pravdepodobne nie v auguste a idealne autom. Benzin je tam skoro o polovicu lacnejsi takze napr. minibus ze by sa zlozilo par ludi by bolo uplne lacne a idealne na pochodenie krymu. Akurat by to chcelo dobreho sofera a abstinenta - serpentinky a cesticky su nebezpecne a vodici najma marsutiek tam jazdia na spotrebu, rychlo a neohladuplne.

Rozmyslali sme ze by sme sa vratili do Rjibače, taka pohodicka dovolenka v stane...alebo skor o nejakej dedinke pri Odesse. Usetrili by sme za cestu a boli pri mori mimo turistickeho ruchu s prijemnymi ukrajinskymi cenami. Dalsia moznost ktoru by som rad aj zrealizoval je ist kuknut zakarpatsku ukrajinu, krasne hory. Sice z bratislavy trochu viac od ruky ako z vychodu slovenska ale zas co mineme na cestu sa nam vrati na cenach alkoholu a jedla. Takze zakarpatska ukrajina mozno bude v dohladnej dobe.

Zaverecna poznamka - Ludia tam skoro vobec nepoznaju slovensko, zvacsa iba klasicky ceskoslovensko...tak ich opravujte ze uz sme slovensko a ne ceskoslovensko a spravajte sa slusne lebo tvorite mienku o slovakoch ;)

- Den patnasty - Obsah
- Galeria

2 komentáre:

  1. vsetko som to precital naraz, az naraz
    perfektny cennik aj fotky
    zeby som sa siel i ja kuknut na ukrajinu?

    btw
    http://vybrali.sme.sk/c/Ukrajina-Krym-2007/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no vdaka, je to uz aj tu :
    http://www.vybrali.sme.sk/c/Ukrajina-2007-z-BA-na-Krym-k-moru-za-835Sk-cestopis/

    inac ty si pokial viem z vychodu takze sa divim ze si sa tam kuknut este nebol :) prinajmensom by som tam chodil po alkohol, cigy, benzin atd...

    OdpovedaťOdstrániť