streda 9. marca 2005

Amerika

zopar faktov o tejto krajine snovusaNa www.prop.sk som nasiel dva velmi zaujimave clanky - Amerika najlepsia? a Temne stranky americkej demokracie.
Velmi zaujimave, pre niekoho mozno sokujuce...
Vybral som zopar najzaujimavejsich :
  • Spojené štáty a Južná Afrika sú jedinými rozvinutými krajinami, ktoré neposkytujú zdravotnícku starostlivosť pre všetkých svojich občanov.
  • V Amerike zomiera ročne 18 000 občanov len preto, lebo si nemôžu dovoliť platiť zdravotnú poistku.
  • V riešení chudoby detí sú Spojené štáty na predposlednom 22. mieste spomedzi rozvinutých krajín. Na poslednom mieste sa nachádza Mexiko.
  • Najčastejšou príčinou smrti u tehotných žien je vražda.
  • V Spojených štátoch sa jedna tretina všetkých detí rodí imo manželstva. Polovica amerických detí žije len u jedného rodiča.
  • Ak bolo v roku 1950 v Amerike 25 percent ľudí s nadváhou, tak v roku 2002 ich už bolo 65 percent, v najbližších desiatich rokoch sa predpokladá, že ich bude 75 percent. Vyše 300 000 ľudí umiera ročne od nadváhy.
  • Traja najbohatší ľudia v Amerike Bil Gates, Waren Baffet a Paul Allen sú bohatší, ako všetko obyvateľstvo 60 najbiednejších krajín sveta.
  • 30 percent Američanov si myslí, že počet ich obyvateľstva je od 1 do 2 miliárd.
  • 45 percent všetkých vrážd strelnými zbraňami pripadá vo svete na USA.
  • 20 percent Američanov nevie pomenovať ani jednu krajinu Európy. Medzi Američanmi vo veku od 14 do 24 rokov, každý siedmy nevie ukázať na mape svoju krajinu a každý štvrtý Tichý oceán. 6-95 percent absolventov college sa dopúšťajú chýb pri písaní slov, polovica nevie vytvoriť jednoduchú úlohu. V súčasnosti je všeobecná vzdelanosť v USA nižšia, ako bola začiatkom 20. storočia.
  • 20 percent Američanov verí, že Slnko sa krúti okolo Zeme a len 17 percent je toho správneho názoru, že Zem sa krúti okolo Slnka, ale sú presvedčení , že Zem oblieha okolo Slnka za týždeň a nie za rok.
  • 36 miliónov Američanov hladuje, 42 percent Američanov žije na hranici biedy.
  • V roku 2003 bolo v USA stovky tisíc neplnoletých prostitútok. Priemerný vek dievčat, ktoré sa vydávajú na túto cestu je 13 rokov. Niektoré nemajú ani 9 rokov.
  • V USA žije 5 percent obyvateľstva planéty, ale 74 percent všetkých sériových vrahov sú obyvatelia Spojených štátov amerických.
  • Amerika má prvé miesto vo svete:
    - v počte milionárov a miliardárov
    - v počte ľudí, ktorí sú zabitý strelnými zbraňami
    - výdavkov na elektrickú energiu na osobu
    - znečisťovania ovzdušia /720 kg na osobu za rok/
    - výdavkov na ropu
    - výdavkov na plyn
    - príjmu kalórii na osobu
    - počtu znásilnení
    - počte nepodpísaných dohovorov týkajúcich sa práv človeka
    - počte zabitých strelnými zbraňami detí do 15 rokov
    - počte samovrážd detí do 15 rokov
Tak v skratke, k amerike mam odpor, je mi z nej zle a nesiel by som tam ani zadarmo...

6 komentárov:

  1. Tak si to tady čtu a říkám si proč vlastně
    utíkají Kubánci do Ameriky a ne Američané na Kubu..:o)) Mám takový pocit že při troše kouzlení s čísly by se podobná statistika dala postavit pro kde koho, navíc se mi některá ta numera jeví celkem podezřelá.
    42 procent Američanů na hranici bídy? Už jen tak od oka bych neřekl , že téměř každý druhý Američan by na tom měl být tak zle. Jak je tahle hranice stanovená?
    Počet znásilnění je na osobu nebo absolutně? A jak je třeba do žebříčku znásilnění promítnutá statistika Číny a jiných zemí proslavených kreativní statistickou? Jak neprůhledná lidnatá Indie? Souvisí nějak výskyt seriových vrhů s politickým uspořádánáním? Nebo s politickým uspořádáním spíše souvisí jejich evidence a zjištování? Jak se stanovuje pořadí v řešení chudoby? Průměrnému věku protitutek 13 let prostě nevěřím , protože to by znamenalo , že někdy kolem věku 19 let by řemeslo museli začít opouštět protže jinak by ani nespočetné zástupy dětí nezrazily průměr zvyšovaný zástupy třicetiletých a starších prostitutek....
    NO.. ono je toho asi víc , ale ještě poznámka o vdělanosti..
    Nemálo Evropanů má tendence bez přemýšlení opisovat podezřelá čísla a dovozovat z nich dalekosáhlé závěry...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mne sa to podozrive nezda a vobec, aj keby z toho polovica nebola pravda tak je to stale dost zle, nie?
    a dalekosiahle zavery som si ziadne nevsimol...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je právě to... Aby bylo jasno , mě vůbec nejde o Ameriku ale o publikační metodu. Já bych si asi netroufnul ani na blog opsat nějaké údaje ,nad kterými jsem se sám nezamyslel a nedokázal bych si je obhájit nebo je hájit tvrzením "možná je z toho půlka pravda!"
    Uznávám , že je to věc každého co si na svůj blog opisuje, ovšem pokud někdo není o konkrétních číslech schopen diskutovat tak je těžké brát jeho článek vážně

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ale to nebola obhajoba - to bol proste priklad. Nad tymi udajmi som sa zamyslel a obhajovat cisla? No ja som ten original clanok nepisal tak neviem to mam teraz hladat tie vyskumy aby som to obhajil?
    K tvojim otazkam - preco utekaju kubanci do ameriky?
    -No asi snad preto ze je tam diktatura a mozu preplavat par km a dostanu sa do zeme kde je taky bordel ze si ich nikto nevsimne a robia si co chcu.
    Preco neutekaju americania na kubu?
    -tak to fakt neviem preco by mali utekat zrovna tam?
    Ako je stanovena hranica biedy?
    -toto neviem bohuzial - snad je ale jasne ze to nebolo myslene ze 42 percent ludi tam zije v jaskyniach bez elektriky a vody. Povedal by som ale ze ziju dost odlisne ako to ukazuju napr. vo filmoch a serialoch.
    Znasilneni na osobu alebo absolutne?
    -taktiez bohuzial neviem a ani ma toto nejako moc nezaujima, preco to teba trapi?
    -K tej cine a indii - chces porovnavat taketo staty z amerikou? to keby ta amici poculi ze dobrych americanov porovnavas so zlymi teroristami komunistami cinanmi...
    -K prostitutkam - nechapem ani preco by nemohol byt ten priemerny vek 13 rokov ani preco by nemohli v 19 skoncit??? 6 rokov to je snad dost logicke ze skoncia aj skor, nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. KUbánci utíkají do Ameriky protože v Americe je bordel? Směšná odpověd nehodná komentáře.

    Bez stanovení hranice bídy to číslo 42 nemá smysl. Žije v bídě ten co si nemůže koupit video..nebo ten co si nemůže koupit druhé video?

    Znásilnění: na osobu nebo absolutně - vždyť to je tak neuvěřitelný rozdíl , že má dojem že si snad ze mě děláš srandu! a na Číny u Indii se ptám protože jsou to lidnaté státy s pochybnou statistikou a mě by zajímalo jak si v žebříčku stojí vůdči Americe. Pokud je Amerika předhání v počtu znásilnění na osobu, je dost možné , že jejich statistiky nejsou košer, pokud je Amerika předhání v počtu znásilění v absolutních číslech ..tak to tedy potěš pánbůh! (ale i tak platí, že Americká staistika čehokoliv bude věrohodnější než třeba čínská)

    V tom údaji o prostititkách mě to prostě nehraje, představa že třiceti a více leté
    prostitutky v Amrice nejsou (protože s nima se prostě nedá udržet věkový průměr tak nízko) mi přijde nevěrohodná... zkrátka.. nepřesvědčil jsi mě že víš o čem píšeš, našel jsi v cizím článku nějaká čísla, hodila se ti do tvého obrázku o Americe tak jsi je opsal. Je to čistě tvoje co si sem opisuješ a jak pečlivě si vybíráš co si sem opíšeš, ale pokud chceš někoho taky přesvědčit , tak by si měl být pečlivější a věrohodnější. Mě je možné přesvědčit ale tobě se to nedaří.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. nasiel som clanok ktory sa mi hodil k obrazku...LOL
    presviedcat som nikoho ani nechcel - keby som bol schopny takto jednoducho presviedcat ludi, menit im nazory a obracat ich na spravnu cestu tak by som siel a zmenil svet. taketo schopnosti ale asi nikto nema a preto sa svet nezmeni a ostane taky aky je - na piču!
    ps nasiel som super obrazok - idem k nemu najst nejaky clanok...

    OdpovedaťOdstrániť